Miksi Malisen perhe päätti hankkia Lahden Villa Rauhalan? 

Olemme aina ihannoineet vanhoja taloja ja miljöitä. Lomamatkoilla usein suuntaamme paikkoihin, joissa saamme ihastella vanhoja kaupunkeja, upeaa arkkitehtuuria, historiaa jne. Oman kodin pitkäaikaisen remontin jälkeen on jotenkin ollut taas kaipuu saneeraamiseen ja uuden sisustamiseen. Saada vanha rakennus entiseen loistoonsa vanhaa kunnioittaen, mutta nykypäivän vaateet huomioiden.

”Once in a lifetime” Elämästä pitää yrittää nauttia ja toteuttaa välillä niitä villeimpiäkin unelmia. Ensimmäinen tutustuminen Rauhalaan syntyi joskus 2005 vuoden paikkeilla, kun kävimme silloisessa Piparin puodissa joulun alla ostoksilla. Katsoimme ja ihastelimme, että onpa kerrassaan upea ja tunnelmallinen paikka. Voiko tällainen upea talo vanhus olla Lahdessa :). Silloin jo haaveilin, että jos olisi aikaa ja rahaa, niin olisipa hieno omistaa tai olla ainakin osana jotain tällaista. No nyt vuosien jälkeen se haave onkin toteutunut. Vaikkei varmasti vieläkään ole riittävästi aikaa ja rahaa, mutta on sentään se unelma, jota on ihana toteuttaa. Olla osana Rauhalan historiaa ja toteuttaa sen uutta tarinaa.

Minkälainen merkitys paikallisella historialla on teidän lahtelaiselle perheelle? 

Olen paljasjalkainen Lahtelainen ja Suvikin asunut täällä lähes koko aikuisiän. Lahti on meille merkityksellinen ja sen historia sekä lähialueet ovat lähellä sydäntämme. Lahti itsessään ei välttämättä näy ulkopuolelle hirmuisen historiaa huokuvana, mutta, kun siihen tutustuu, niin paljon on sielläkin sellaista mihin nojata. 

Minkälaisia rakennus -ja parannustöitä Villa Rauhalassa on tehty? 

Rauhala koki purkutuomion 1980-luvun alkupuolella, mutta onneksemme se ei toteutunut, vaan Rauhalaa on lähtökohtaisesti enempi tai vähempi saneerattu tähän hetkeen asti. Vanha ja iso rakennus tarvitsee jatkuvaa huomiointia sekä huolenpitoa. Viimeisimpiä isoja parannuksia ovat olleet sähköistysten uusinta, lämmitysjärjestelmän läpikäynti, vesikatteen uusinta jne. Lisäksi sisätiloissa tapahtuvat perusparannukset ja saneeraukset sekä face-liftaukset ovat parhaillaan käynnissä.

Miksi paikallista historiaa on tärkeä säilyttää ja vaalia teidän mielestänne? 

Paikallinen historia on osa meitä ja tulee periytymään tuleville sukupolville. Paljon on Lahti ja sen historia kärsinyt mm. Lahden Kylän palosta sekä ”turmelevasta” rakennuskulttuurista. Menneitä ei toki saada takaisin muuta kuin muistoissa, mutta se mitä jäljelle on jäänyt, niin siihen voimme vaikuttaa. Joten koemme niin, että se mitä historiasta on säilynyt, niin sitä pitää suojella ja varjella. 

Miten maalaisitte vision Lahden Villa Rauhalan tulevaisuudesta? 

Kyllä meille on tärkeää se, että saamme olla nyt vaikuttamassa Rauhalan tulevaisuuteen. Itselle on äärimmäisen tärkeä asia tutustua rauhassa itse Rauhalaan ja kunnostaa sitä pieteetillä, sekä ylläpitää sitten sen toimintoja. Pyrimme siihen, että Rauhalasta rakentuisi uniikki ja lämminhenkinen paikka, jossa on helppo ja ihana viettää aikaa sekä juhlia. Paikka, joka huokuu historiaa ja vanhaa tarinaa. Paikka, joka vie jokaisen vierailijansa omalle haavematkalleen rakentaen samalla uutta tarinaa ja mahtavia kokemuksia sekä ihania muistoja. Koitamme edetä Rauhalan ja remontin suhteen pitkäjänteisesti. Pikkuhiljaa toimintoja kehittäen sekä asiakaskokemuksia ja palautteita kuunnellen.